This courtyard garden in Therfield, Hertfordshire forms part of a larger garden scheme wrapping around the house. The brief was to create a contemporary courtyard that would lead from a new architectural extension.

The space had historically formed a swimming pool area and the edges of the sunken garden needed to be retained and tall boundaries softened.

We used steel with a bespoke textural finish as the key material to create a series of inter connected elements, including retaining walls, steps, rill, water feature and stepping stones. This contrasts with a cream minimalist porcelain paving designed to align with the interior flooring to create a seamless junction between the kitchen and garden. Western red cedar timber is used to connect with the architectural detail on the house and create large family seating and relaxing areas, including a cantilevered daybed.